Gravatar Profilim
Avukat Burak Demir Profil Fotoğrafı
Avukat
Burak Demir
Boşanma Avukatı

Kadının Gelinlik Giyerek Başkasıyla Düğün Yapılması “Onur Kırıcı Davranış” Sayılır

Türk Medeni Kanunu m. 162’ye dayalı boşanma davasında, kadının başka biriyle gelinlik giyerek düğün yapması ve bu görüntülerin sosyal medyada paylaşılması onur kırıcı davranış niteliğindedir. Bu davranışla boşanma sebebi oluştuğu halde erkeğin davasının reddine karar verilmesi doğru bulunmamış, bu sebeple karar Yargıtay tarafından bozulmuştur. Davalı-davacı erkeğin nafaka yönünden temyiz talepleri ise bozma sebebi nedeniyle şimdilik incelenmemiştir.

Yargıtay 2. HD. – 2018/5581 E., 2018/14485 K.
“[…] davalı-davacı kadının gelinlik giyip, fotoğraf çektirdiği, düğün yaptığı, buna ilişkin fotoğrafların gerek kadın gerekse akrabaları tarafından sosyal ortamda paylaşıldığı anlaşılmaktadır. […] Davacı-davalı kadının bu eylemleri onur kırıcı davranış oluşturur. […] Türk Medeni Kanunu’nun 162. maddesindeki boşanma sebebi oluşmuştur. […] O halde davalı-davacı erkeğin […] açmış olduğu boşanma davasının kabulü gerekirken, reddi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.” […] “temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA […] karar verildi.”


T.C. Yargıtay Başkanlığı – 2. Hukuk Dairesi

Esas No.: 2018/5581

Karar No.: 2018/14485

Karar tarihi: 13.12.2018

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi

DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı kadın tarafından, kendi boşanma davasının reddi, kusur belirlemesi yönünden, davalı-davacı erkek tarafından ise, erkeğin birleşen Türk Medeni Kanunu’nun 162. ve 163. maddesine dayalı boşanma davasının reddi ve tedbir nafakası yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1-Dosyadaki yazılara, bozmaya uygun işlem ve araştırma yapılmış olmasına, delillerin takdirinde bir yanlışlık bulunmamasına göre davalı-davacı kadının tüm, davalı-davacı erkeğin ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2-Mahkemece, davalı-davacı erkek tarafından açılan Türk Medeni Kanunu’nun 162. maddesinde düzenlenen onur kırıcı davranış hukuki sebebine dayalı boşanma davasının reddine karar verilmiş ise de, yapılan yargılama ve toplanan delillerle davalı-davacı kadının gelinlik giyip, fotoğraf çektirdiği,düğün yaptığı, buna ilişkin fotoğrafların gerek kadın gerekse akrabaları tarafından sosyal ortamda paylaşıldığı anlaşılmaktadır. Davacı-davalı kadının bu eylemleri onur kırıcı davranış oluşturur. Bu sebeple Türk Medeni Kanunu’nun 162. maddesindeki boşanma sebebi oluşmuştur. O halde davalı-davacı erkeğin Türk Medeni Kanunu’nun 162. maddesi gereğince açmış olduğu boşanma davasının kabulü gerekirken, reddi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre davalı-davacı erkeğin tedbir nafakasına yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin ise yukarıda 1. bentte açıklanan sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın K1’e yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna 176.60 TL temyiz başvuru harcı peşin yatırıldığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatıran K2’e geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 13.12.2018 (Prş.)

Hemen Ara 0532 561 94 30 WhatsApp Sizi Arayalım
×

    Sizi Arayalım

    KVKK ve Aydınlatma Metni’ni okudum, kabul ediyorum.